Proč sezónní a místní potraviny

Narozdíl od zeleniny a ovoce vypěstované jinde na světě, naše plody sklízíme v jejich přirozené sezoně. Nikoli napůl zralé, aby pak (mnohdy neúspěšně) získávaly barvu a pseudochuť v umělé atmosféře. Čeští farmáři nabízí také kvalitní mléko a mléčné výrobky od sýru po kefíry, maso a vajíčka z volných chovů, med, víno a řadu zpracovaných produktů. Co se týče potřeb našeho těla i chutí, dobře si vystačíme s lokálními produkty. Proč je tedy dobré upřednostnit místní jídlo?

Čerstvé potraviny a pestré chutě. Místní pěstitelé nabízejí to, co právě dozrálo, a jejich zboží může být velmi rozmanité a zároveň „šité nám na míru“. Produkují desítky tradičních i novějších odrůd ovoce a zeleniny, zatímco v supermarketech je nabídka v podstatě stálá a omezená na jednu až dvě odrůdy od každého druhu.

Můžete poznat původ svého jídla a podpořit místní pěstitele a producenty. U ovoce a zeleniny dovezených odněkud z ciziny budete jen těžko hledat konkrétní místo, kde plodiny vyrostly. U domácích potravin je o dost jednodušší poznat osobně svého zemědělce i způsob, jakým hospodaří a pečuje o krajinu. A navíc nakupováním od místních farmářů pomáháte oživit venkov a své okolí.

Podpoříte návrat života do krajiny, udržitelné hospodaření v české krajině a rozvoj venkova. Drobní rodinní a především ekologičtí farmáři hospodaří šetrně k půdě, krajině i zvířatům. I proto, že většinou hospodaří na vlastní půdě zděděné po předcích, kterou chtějí předat svým potomkům v dobrém stavu. Jimi obdělávaná zemědělská krajina je bohatší o motýly či ptáky a ve stavu schopném lépe zadržovat vodu a odolávat erozi. Pokud chcete mít jistotu, že při produkci vašich potravin nedochází k poškozování životního prostředí, nakupujte zejména produkty s certifikátem „bio“.

Nekupujete kamiony na silnicích. Problémem dovozových potravin je nejen často energeticky náročné pěstování v obrovských halách s umělým prostředím, ale i následná přeprava. Kamiony, letadla a lodě každodenně spolykají tisíce tun ropy a vyprodukují mnoho oxidu uhličitého a dalších zplodin. Zbytečně. Kolik emisí oxidu uhlíku ušetříte nákupem místních potravin, si můžete spočítat v naší uhlíkové kalkulačce.

To je dost dobrých důvodů, proč při svých každodenních nákupech volit místní potraviny. Lokální potraviny navíc reflektují potřeby našeho těla v jednotlivých obdobích. Léto a podzim nabízí hojnost čerstvého ovoce a zeleniny, které nás hydratuje a ochlazuje. Nepotřebujeme žádné dovozové potraviny. Ale i v zimě a časném jaře jsou pro naše tělo i přírodu mnohem lepší místní produkty než třeba salátové okurky a tropické ovoce ze supermarketu. K dispozici máme řadu druhů ovoce a zeleniny, které jsou vhodné k uskladňování, a tak je místní producenti mohou prodávat i v tomto období, důležité vitamíny a minerály si zajistíme i jejich vlastním zpracováním, například rychlofermentací (výrobou tzv. pickles ze zelí nebo kořenové zeleniny) nebo klíčením (luštěnin nebo semínek – například ředkvičky, řeřichy nebo jetelu). Období sklizně i skladování jednotlivých lokálních plodů najdete v sezonním kalendáři ovoce a zeleniny Hnutí DUHA.

Nakupovat maso, vajíčka a mléčné produkty z místních farem, nejlépe z ekologických chovů, které garantují dobré zacházení se zvířaty i menší ekologickou stopu masné produkce, je dnes snadné. Vzhledem k výrazným negativním dopadům na životní prostředí a spotřebu zdrojů jako je voda a půda, se u masa vyplatí upřednosťnovat kvalitu a také snižovat kvantitu spotřeby. České ekologické chovy jsou tak dobrou alternativou k dováženému, ale i místnímu konvenčnímu chovu. O souvislostech produkce a spotřeby masa se dočtete v unikátní publikaci Atlas masa.

Kontakty a informace o českých farmářích, u kterých můžete nakupovat místní potraviny, najdete v Adresáři farmářů Hnutí DUHA.

Zobrazit profil ambasadora